top of page

Francie s dětmi - Ledovcový tunel v Chamonix

Úžasný cestovní zážitek pro všechny milovníky zimy! Projděte se tunelem z ledu nedaleko nejvyšší hory Evropy.

 

Milujete hory a přírodu? Máme pro vás skvělý výletní tip, na který budete ještě dlouho vzpomínat vy i vaše děti.


Tentokrát se a Dováděníkem na cestách vydáváme do světoznámého horského městečka Chamonix, odkud se mimo jiné můžete vypravit i do těsné blízkosti nejvyšší hory Evropy Mt.Blanc.


My se ale vydali za jiným druhem zážitků na návštěvu místního stále neúprosně mizejícího ledovce Mer de Glace.


Cesta


Na výlet jsme vyráželi ze švýcarské Ženevy, odkud je městečko Chamonix vzdáleno asi hodinu a půl cesty převážně po dálnici.


Na rozdíl od Švýcarska ve Francii nepotřebujete dálniční známku, poplatky platíte dle ujeté vzdálenosti u samoobslužných automatů na dálnicích. Můžete tu platit hotovostí i kartou.



Cesta je příjemná a pohodlná a budete-li mít hezké počasí, můžete se těšit i na postupně se otevírající výhledy na hřebeny zasněžených francouzských Alp.


Parkování


Po příjezdu do města Chamonix jsme se trochu zamotali v "centru". Z důvodu velkého turistického přetlaku tu jen tak někde nezaparkujete, proto doporučuji zastavit hned u prvního velkého placeného parkoviště na kraji Chamonix odkud dojdete pěšky.



Ozubený vlak k ledovci


Přes velkou hlavní silnici se k centru dostanete podchodem a dále asi deset minut pěší chůzí kolem hlavního nádraží dále až k zastávce zubačky Train du Montevers Mer De Glace, kterou poznáte podle vystavené lokomotivy před hlavním vstupem. Ta slouží na hraní pro děti. Hned opodál pravděpodobně uvidíte i onen zmiňovaný ikonický červenéhý vůz vlaku s ozubenými koly - "zubačku", který vás vyveze až do cílové destinace k ledovci Mer de Glace.



Vlak má omezenou kapacitu míst a jezdí zpočátku dne každou hodinu, poté v intervalu po půl hodině, pokud si chcete pobyt nahoře užít, přijďte včas, ať se do plánovaného spoje vměstnáte a nemusíte čekat na další vlak.



Samotný výjezd trvá chviličku, odhadem tak deset minut a dopraví vás do horní stanice, odkud máte krásný výhled na již zmiňovaný ledovec Mer de Glace. Najdete tu také návštěvnické centrum s obchodem a občerstvením.



Cesta k ledovcovému tunelu


Když se dostatečně pokocháte zdejšími výhledy, můžete využít místních kabinkových lanovek (ty jsou v ceně lístků na zubačku) a svézt se k začátku trasy do ledového tunelu. Ostatně jiná cesta sem ani nevede.


Líbí se vám naše cesty sledujte jednotlivé příběhy a výlety na @Duckie_on_the_way


Pakliže si myslíte, že už máte vyhráno, jste na omylu, vaše cesta právě začíná. Od ledovcového tunelu vás po vystoupení z lanovky dělí sestup asi 800 schodů. Já ho sama žena s tříletým prckem zvládla stejně jako mnoho dalších rodičů s dětmi na trase.



Je ovšem na vás zvážit, zda je fyzická kondice vás a vašich dětí dostatečná na absolvování této trasy (tam i zpět!).


Určitě je to pěkný výlet i bez sestupu do tunelu, vynechat ho je ale zcela jistě velká škoda, protože jeho návštěva bude pro vás i pro děti jistě nezapomenutelný zážitek.



Procházka ledovcovým tunelem


Na konci cesty vás totiž čeká možnost projít se pod části skutečného ledovce, osahat si jeho stěny, užít si krásu nasvíceného ledu i okrasných ledových soch a dalších turistických atrakcí v podobě ledových trůnů, okének nebo baru.



Nezapomeňte si svou cestu naplánovat tak, abyste stihli poslední svoz zubačkou dolů do údolí.


Počítat musíte s pomalejším návratem z ledového tunelu, který je oněch 800 schodů zpět nahoru! A pokud vám zbyde čas, můžete kousek opodál navštívit malé muzeum ledovců.


Líbil se vám článek a chcete dostat další inspiraci přímo do e-mailu? Přihlaste se k odběru novinek.




Bavte se a inspirujte každý den 

Sledujte naše sociální sítě a žádná legrace vám už neunikne.

  • Facebook
  • Instagram
mesic.png

Co by měly děti zažít dřív, než půjdou do školy?

Odpověď Vám přináší DOVÁDĚNÍK

Originální dárek s celoživotní hodnotou

hvezdy.png
hvezdy.png
hvezdy.png
bottom of page