top of page

Tipy na výlety v okolí Dvora Králové

Chystáte se do Safari? Zpestřete si výlet do Dvora Králové návštěvou zajímavých míst v okolí. Mám pro vás spoustu pěkných tipů přímo od rodačky.

 

Máte-li namířeno do Dvora Králové, jistě by neměla chybět návštěva Zoo Dvůr Králové, která toto město proslavila. V okolí je ovšem k vidění mnoho dalších více i méně známých zajímavostí, kde se vám s dětmi bude jistě líbit.


Zoo Dvůr Králové nad Labem


Krásná zoologická zahrada ve Východních Čechách s unikátním Safari parkem, který si můžete projet i vlastním vozem.


Dvorská zoo je zaměřena na chov afrických zvířat, můžete se tak těšit na žirafy, zebry, slony, nosorožce, hrochy i nejrůznější druhy antilop.


Těšit se můžete samozřejmě i na množství vnitřních pavilonů.


Malé děti jistě okouzlí velký prolézačkový lanový hrad, který najdete u jednoho z vchodu zoo.



Další zajímavou atrakcí pro děti je černobílé zdobená africká vesnička, skládající se z komplexu domečků, z nichž v některých se skrývají výběhy pro menší zvířátka, jiné jsou volně přístupné ke hře. Atmosféru dotváří i africké stánek s korálky co prodej afrického jídla.



Nedaleko odsud najdete také obchod se suvenýry, kde si kromě plyšových hraček a dalších upomínkových předmětů také náš Dováděník.



Objednejte si svůj Dováděník na prázdniny na našem e-shopu a poznamenejte si své nejkrásnější společně vzpomínky z výletů i domácího řádění.



Kavárna Andělská


Máte-li chuť zajít si na lavičku a přitom dopřát dětem trochu toho dovádění, zajděte do Andělské kavárny na náměstí, kde se nachází malý vnitřní herní koutek.


Přehrada Les Království


Jen pár kilometrů od zoo se nachází také architektonický skvost přehrada Les Království, kterou možná známé z reklam či fotek.


Zaparkovat tu můžete bezplatně přímo u hráze, tu pak přejít a dále pokračovat lesní procházkou podél vodní nádrže. Na jedné straně přehrady je umístěno také občerstvení s místními oblíbenými burgery a Štěrbova vila, kde se pořádají kulturní akce.



Areál Hájemství


Nedaleko přehrady pár minut jízdou autem najdete také pěkný Přírodní areál Hájemství s krytým posezením na opékání buřtů, dětskými prolézačkami a dalšími herními aktivitami.



Naučné lesní stezky


Naučná stezka pro děti - U nádraží Dvůr Králové nad Labem


Stezka začíná v pravotočivé zatáčce nad nádražními šraňkami a vede lesní cestou téměř 5 kilometrů. Zpět je možné vrátit se vlakem že zastávkze zastávky Žireč.



Po cestě se můžete těšit na klasické naučné tabule plné informací o tamních obyvatelích lesa.


Naučná stezka pro děti kolem hartského potoka


Podobná úkolová procházka vás čeká také na druhé straně města pod dvorskou nemocnicí, kde vám navíc cestu zpestří pohled na místní lesní potok.



Stezku můžete odstartovat na lesní cestě nedaleko autobusové zastávky městské nemocnice.


Lesní traily


Pokud máte rádi cyklistiku, pak můžete si můžete lesní procházku trochu okořenit jízdou na kole. V koncové části lesa je totiž vystavěný lesní trail, který nadchne nejen malé odvážlivce na prvních kolech, ale zejména zkušené sportovce. Přijít by se na své proto mohli třeba tatínkové.


Hospital Kuks


Další dominantou místních atrakcí je stavba hospitalu Kuks, která je se svými krásnými zahradami a známými Braunovými sochami ozdobou okolí.

S dětmi nabízí spíše jen pohodovou procházku po parku, ale určitě stojí za to, se tu zastavit.


Kromě architektury tu můžete také obdivovat zahrady plně nejrůznějších bylin včetně jejich popisků. Na zdejším nádvoří pak naleznete i místní bylinkářství.


Braunův Betlém


Skupinu soch tesaných do skal uznávaným sochařem M.B.Braunem najdete při příjemné lesní procházce mezi Dvorem Králové a výše zmiňovaným Kuksem.


Stezka korunami stromů - Krkonoše


Směřujete-li dále směrem do hor, pak doporučujeme neminout Stezku korunami stromů, kterou naleznete v Jánských Lázních.

Na začátku stezky vás čeká pár dětských překážek a prolézaček s průhledy na zem pod vámi. Po průchodu startem se dále vydáte z podzemí přímo od kořene stromů až nad jejich vrcholky. Cestou vás čeká pár zábavných otázek na zpestření cesty a krásný výhled do okolní přírody.


Stezka nabízí příležitost pohodové rodinné procházky i s kočárkem. Dobře si ale svůj výlet naplánujte, v některých dnech je turisticky velmi vytížená.


Kavárna s herničkou - Vlčí Doupě - Jaroměř


Při cestě do Kuksu už nemáte daleko do Jaroměře, kde na posezení u kávičky s dětmi nenajdete lepší místo, než je Vlčí Doupě. Krásnou kavárničku s velkou dětskou hernou, na kterou budou děti dlouho vzpomínat.


Více o Vlčím doupěti v samostatném článku.


Pevnost Josefov


Historické pevnostní město Josefov láká návštěvníky na prohlídky podzemních katakomb - jednoho z nejrozsáhlejšího podzemního obraného systému v Evropě.


Herní krajina Pecka - dětské hřiště v Krkonoších


Zamíříte-li směrem do Krkonoš pak musím doporučit výlet do Herní Krajiny Pecka na horní stanici sjezdovky Portášky ve Malé Úpě. Na hřiště se můžete dostat po svých nebo vyjet sedačkovou lanovkou a užít si krásné výhledy a pobyt na čerstvém vzduchu na krásném dětském hřišti.


 

Baví vás naše tipy na bezva výlety s dětmi? Pak nezapomeňte odebírat novinky přímo do vašeho e-mailu a nové tipy vám už nikdy neuniknou.






Bavte se a inspirujte každý den 

Sledujte naše sociální sítě a žádná legrace vám už neunikne.

  • Facebook
  • Instagram
mesic.png

Co by měly děti zažít dřív, než půjdou do školy?

Odpověď Vám přináší DOVÁDĚNÍK

Originální dárek s celoživotní hodnotou

hvezdy.png
hvezdy.png
hvezdy.png
bottom of page