top of page

Podzimní aktivity na ven

Jak trávit čas s dětmi venku v podzimním nestálém počasí? Inspirujte se našimi tipy na prima zábavu pro hravé neposedy.

 

Ať je mokro nebo zima, venku může být vždy prima. Stačí neztrácet dobrou náladu, dobře se obléknout a zapojit fantazii. Vždyť barevný podzim přináší tolik příležitostí ke skvělé zábavě. Připravili jsme pro vás pár inspirativních úkolů do každého počasí.


Slunečno


Sbírání plodů a listů


Dozrávání plodů v kombinaci se změnou barev a padáním listí je ideální příležitostí pro seznamování se s přírodou nejrůznějšími způsoby. Hledejte, sbírejte, poznávejte a přiřazujte plody a listy ke stromům.

Ukažte si, kde se skrývají nedozrálé ořechy či kaštany, a jak se dostat k jejich plodům. Co se skrývá uvnitř bukvic nebo jak se mění barvy listů, než spadnou na zem.


Nasbírejte si barevný materiál na domácí tvoření.

Brodit se v hlubokém listí

Po vzdělávací procházce musí přijít na řadu také trochu bezprostřední zábavy. Šourat nohama v napadaném listí a skákat do shrabaných kupek, bude jistě skvělou odměnou pro každé dítě.


Barevné obrazce


Tvořte pomocí barevných listů či plodů obrázky, spirály nebo obrazce přímo v přírodě.

Třídění přírodnin


Mašinka - Jednoduchá zábava pro nejmenší, která spočívá v třídění surovin dle jednotlivých druhů a jejich umisťování na vagonky mašiny utvořené z kůry nebo listů.

Popelka - Další variantou je sběr jednotlivých surovin do jedné nádoby a následné třídění.


Do lesa

Procházka lesem je sama o sobě při slunném podzimním počasí nádhernou aktivitou, můžete k ní navíc přidat ještě něco navíc:


Houbaření


Hledat houby je bezva zábava. Nejen, že se při ní děti nadýchají čistého lesního vzduchu, ale navíc tu také trénují soustředěnost a trpělivost. Učí se, jak rozeznávat jedovaté a jedlé houby a také, jak se k těm nejedlým i k okolní přírodě chovat.

Zadaří-li se, mohou děti pomáhat také s čištěním a jejich dalšími úpravami a nakonec svůj úlovek také ochutnat.

Zachovejte si krásné vzpomínky na čas strávený s dětmi v přírodě, nalepte si fotku ze společného výletu na houby do Dováděníku - zážitkovém deníku pro předškoláky.


Domečky pro skřítky


Stavení mini příbytků pro broučky či lesní skřítky je velmi oblíbenou aktivitou každého malého výletníka, a to je skvělé. Nejen že přitom přijdou do styku s nejrůznějšími přírodními materiály, které si osahají, ale při stavbě miniatur také skvěle trénují manuální zručnost a rozvíjí svou fantazii a kreativitu.



Barvy přírody


Bezva hra, kterou můžete hrát doma na zahradě i při procházce po okolí. Úkolem děti je sbírat různé přírodniny dle zadaných barev a správně je třídit.


Další možností je naopak zadat dětem přesný list materiálů, které musí během procházky nasbírat, Např.: Větvička, kaštan, bílý kamínek, oříšek...

Na zahrádce


Za zábavou nemusíte vždycky daleko, bohatě vám postačí i pobyt na zahrádce, kde děti rádi pomohou s podzimní úpravou zahrady. Stačí je od práce neodstrkovat, snažit se jim vše vysvětlit a nechat za vaší asistence a dohledu vyzkoušet tak, aby se cítili užiteční.


Skvělé je, když mají na práci také své vlastní (menší, lehčí, bezpečnější) nástroje jako zahradní kolečko, lopatku nebo hrabičky.


Sklizeň ovoce


Sbírání ovoce báječnými pomocníky se mohou stát také při sklizni ovoce. Z možnosti vylézt po žebříku či dokonce na strom budou jistě nadšeni. Při lezení po stromech zlepší svou fyzičku a koordinaci pohybů a získají nový pohled na svět z ptačí perspektivy.


Odměnou jim pak bude samotný úlovek utržený přímo ze stromu. Takový chutná vždy o poznání lépe než z obchodu.

Děti můžete s pomocí ovoce učit postupným rozkrojováním zlomky. Nechte je nakouknout dovnitř a vysvětlete si, jaký význam mají pro plod semínky schovaná uvnitř plodu.

Dráha z listí


Při úklidu listí bude pro děti jistě báječnou odměnou listový labyrint nebo dráha. Kreativitě při tvorbě a následných aktivitách se meze nekladou.


Můžete si třeba uspořádat závody na čas, projít dráhu pomocí navigace druhého poslepu nebo jí v rámci fotbalového tréninku prokličkovat s míčem.

Větrno


Co by to bylo za podzim bez pořádné fujavice? Hurá jde se na draky!

Vyrobit si můžete vlastního nebo se spolehnout na méně pracnou variantu kupované alternativy. Ať tak či tak, pouštění draka by nemělo chybět v aktivity listů žádného dítěte.

Nemate-li draka, děti jistě zabaví i obyčejné vyhazování listí do nebe nebo posílání listí po rybníce. Ve větrném počasí vykouzlí úsměv na rtech i obyčejný igelitový pytlík na provázku, který můžete pozorovat.

Ani pouštění draků nesmí chybět ve vzpomínkovém deníčku pro předškoláky. Vyfoťte se při společné aktivitě, vyplňte svůj příběh a nalepte si fotku do Dováděníku.



Sychravo


Zase prší, co budeme dělat? Nesmutněte, déšť k podzimu patří, a i když sluníčko máme všichni nejraději i sychravé počasí s sebou přináší mnoho zábavy.

  1. Konečně máte čas na aktivita na doma

  2. Dobře se obléknete a vyrazte řadit do deště, vždyť i to neodmyslitelně patří k pravému dětství.


Procházka deštěm


Stačí nazout holiny, teplé se obléknout a obalit se pláštěnkou tak, že vás nepozná ani váš soused, a vyrazit na procházku deštěm.


Pozorujte kapky deště, poslouchejte jejich zvuky a změny v intenzitě. Šťourejte klacky v kalužích a hlavně si v té největší nezapomeňte pořádně zaskákat. "Ať voda lítá vzduchem."

Důležité momenty dětství se díky Dováděníku stanou nezapomenutelnou vzpomínkou. Ani skákání v kalužích by mezi nimi nemělo chybět.


Hra s blátem


Právě díky sychravému počasí se děti dočkají rodiči neoblíbeného, zato však velmi hravého, bahenního materiálu. Na úklid je to sice náročná aktivita, ale dětem umí vykouzlit úžasné úsměvy. Stačí se vybavit kvalitními oblečením a hurá dovádět.


Využít při hře mohou kyblíky, lopatky, babičky, nebo třeba tolik oblíbené Tatrovky. Hravé si ale vystačí i s klacíky nebo zkrátka jenom s holinami.


Vyloučit se ale nedá ani bahenní skluzavka. Na to už ale každý rodič nervy nemá :-).


Pozorování zvířecích stop


Další báječnou vlastnosti bahna ke, že jsou v něm krásně vidět stopy, a to nejen ty vaše, ale zejména ostatních zvířecích obyvatel . Hledejte je a poznávejte s dětmi, o jaké stopy se jedná, poměřujte je s velikostí vašich nohou a vyprávějte si další zajímavé informace o zvířátkách.

Nejkrásnější vzpomínky na dětská léta


Máte už svůj Dováděník? Knížku plnou zábavy, která uchová nejkrásnější dětské vzpomínky stále barevné?

Pořiďte svým dětem osobní zážitkový deníček, který motivuje předškoláky (od 1-7let) i školáky (od 6-12let) ke hře, tvorbě a pohybu.

Splnili jste všechny úkoly? Tvořte si další, hrajte si a smějte se. Hlavně buďte spolu, protože společně strávený čas, je to nejcennější, co můžeme svým dětem darovat.


Máte další nápady na zábavné trávení volného času s dětmi? Napište nám do komentářů nebo zprávy a vytvoříme společně článek, který inspiruje ostatní rodiče.


Přejeme vám krásný podzim plný dětského smíchu a dovádění.













Comments


Bavte se a inspirujte každý den 

Sledujte naše sociální sítě a žádná legrace vám už neunikne.

  • Facebook
  • Instagram
mesic.png

Co by měly děti zažít dřív, než půjdou do školy?

Odpověď Vám přináší DOVÁDĚNÍK

Originální dárek s celoživotní hodnotou

hvezdy.png
hvezdy.png
hvezdy.png
bottom of page