top of page

Knihy pro malé kluky

Vánoční knižní inspirace z knihovny tříletého kluka aneb co nás nejvíc baví.

 

Máme rádi dětské knížky a rozhodli jsme se s vámi podělit o naše tipy na zajímavé publikace, které pročítáme nejčastěji.


TÉMA DOPRAVA


- Cik Cak vozidla


Tohle obří dvoumetrové leporelo nás pokaždé překvapí něčím novým. Nepřeberné množství veselých a vtipných obrázků zobrazuje zvířata ve všemožných životních situacích, zejména však těch dopravních. Z jedné strany leporela najdete ilustrace a z druhé zajímavé informace ze světa vozidel.

Knížka nás baví nejen svými veselými obrázky, ale rádi možností postavit z ní velký kruh, do kterého si malý sedne a prohlíží si kresby v 360°. A co vám budu povídat, má z toho taky bezva bunkr :-).


- Kouzelné čtení - Albi tužka - Doprava


Knížky s Albi tužkou, kdo by je neznal. Tahle úžasná interaktivní vzdělávací hračka dobývá právem český trh. I my máme pár kousků, ovšem tato je za nás aktuálně nejoblíbenější.

Jedním z důvodu je samozřejmě téma doprava. Kluky prostě auta a stroje baví. Jonáše ale také hodně zaujalo velké množství písniček, které kniha nabízí. Ty u nás jedou stále.


- Vše o autech


Další možností interaktivity s knihou jsou otevírací papírová okénka, která dítěti poodhalují detailnější informace o daném tématu. My v knihovně narazili na tuhle bezva knížku o autech.

Informace jsou tu tedy složitějšího rázu, a tedy spíše pro starší děti, ale máte-li doma zvědavce, jistě ho detailní informace o fungování a výstavbě automobilů zaujmou.


Tato kniha je v dostání také v dalších tématech, ze kterých by kluky mohly zaujmout třeba bagry, kombajny, fotbal nebo hasiči. Holkám se zase mohou líbit zvířátka nebo koně a poníci.

knihy_pro_male_deti

TÉMA ZÁŽITKY:


- Dováděník


Přesto, že velmi rádi využíváme služeb knihovny, jsou i knihy, které je potřeba vlastnit. Mluvím o zážitkových denících - osobních vzpomínkách na prožitá dobrodružství.


Jistě znáte třeba ten pro miminka, do kterého se zapisuje, jak dítě roste a další informace o vývoji. Na světě jsou ale i varianty knihy pro větší děti. Unikátním pojetím vzpomínkového foto deníku je např. Dováděník.


Kniha provází dítě souborem nejikoničtějších dětských zážitků, které by měl zažít opravdu každý.

Každý zážitek je provázen básní vyzývající ke splnění úkolu, krásnou dětskou ilustrací a prostorem pro vlastní vepsání zážitků a nalepení fotky.


Najdete tu výzvy k aktivitám na doma i ven. Těšit se můžete na klasiku jako je stavění sněhuláka, pouštění draků a výlet vlakem, ale i originálnější úkoly jako například bubnování na hrnce, zkoušku dospěláckeho oblečení či vyvedení nezbedné lumpárny.

Z knížky tak časem vznikne krásný ucelený soubor nejzásadnějších dětských vzpomínek, kterým budou jednou děti rády listovat i v dospělosti. Pro starší děti je nově k dostání i Dováděník pro školáky s pokročilejšími úkoly.



TÉMA LIDÉ A MĚSTO:


- Čím budu


Dalším objevem z naší knihovny je knížka Čím budu věnující se profesím. Kniha je z pevného kartonu, tedy velmi odolná. Má velký formát a celostrankové ilustrace, které nás baví svou rozmanitostí. S takovými obrázky se dá dobře pracovat, hledat v nich jednotlivá povolání a situace a dlouze si o nich povídat.

Každou takovou stránku doprovází další strana popisující jednotlivá povolání pomocí obrázků pracovních potřeb.


- Podívej se do svého těla


Často v internetových diskuzích vídám dotazy ohledně knih pro děti o lidském těle, a tak nemohu opomenout tenhle knižní interaktivní skvost, se kterým si moc rádi hrajeme.


Kniha podívej se do svého těla má nespočet otevíracích okének (i více stupňových), která jsou pro dětského čtenáře takřka neodolatelná - zkrátka je musí otevřít. Knížka tak děti zábavným způsobem vzdělává děti o skladbě a fungování lidského těla.

- Samolepkové sešity


Doplňovací lepící knížky jsou úžasnou kreativní formou rozvoje fantazie i jemné motoriky při práci se samolepkami. My neradi investujeme do jednorázových variant, a proto jsme si velmi oblíbili tuto variantu znovu nalepovacích obrázků.

V knize naleznete několik archů velikosti A5 s různým tematicky zaměřeným pozadím (škola, nemocnice, město...). Ke každému tématu pripadá stejně velkých arch s množstvím samolepek, které dítě může dle vlastní představivosti umisťovat do sešitu a vytvářet si tak vlastní příběhy.


Vzhledem k možnosti znovunalepování tuto knihu rádi využíváme při cestování letadlem či pro dlouhém čekání u doktora. Je sice rozměrová velká, ale nic neváží a je s ní spoustu aktivní zábavy.


- Svítící knihy


Dalším Jonášovým objevem v naší knihovně v Běchovicích jsou knížky o tmě se svítícími komponenty.

Knížky obsahují obrázky, které jsou vidět i po zhasnutí světla. Je samozřejmé potřeba je předtím ale pořádně nasvítit. Nám se pro tento účel nejvíce osvědčilo nasvicování konkrétních míst baterkou z mobilu, aby se k obrázku dostalo co největší intenzity světla.


Líbil se vám článek? Přihlaste se k odběru novinek a vám neunikne.



Comments


Bavte se a inspirujte každý den 

Sledujte naše sociální sítě a žádná legrace vám už neunikne.

  • Facebook
  • Instagram
mesic.png

Co by měly děti zažít dřív, než půjdou do školy?

Odpověď Vám přináší DOVÁDĚNÍK

Originální dárek s celoživotní hodnotou

hvezdy.png
hvezdy.png
hvezdy.png
bottom of page