top of page

Dovolená letadlem s malými dětmi

Rádi byste vyrazili na dovolenou s miminkem na vlastní pěst, ale nevíte pořádně kde začít? Ulehčíme vám přípravy. Čtěte.

 

Chcete vyrazit na dovolenou podle svého gusta, ale nevíte co všechno vás čeká na cestě s miminkem či malými dětmi? Jak zarezervovat letenku a co vás čeká v letadle?


Letenka


Letové spojení vyhledáte přes různé webové portály jako je např. Kiwi.com, Skyscanner.com, cestujlevne.cz, pelikán.cz, letuska.cz aj. Tam se můžete inspirovat cenami a nabídkami. Samotný nákup je ovšem nejlepší provést přímo na stránkách dané letecké společnosti.


Tip: Při pořizování přestupních letenek dbejte na hromadný nákup, tak abyste celou trasu platili v rámci jednoho nákupu = pokud nechcete v přestupním městě pobývat, ale jen navázat na další let, nekupujte si letenku z místa A do místa B a později z místa B do místa C, i když tím třeba pár korun ušetříte.


Proč?

Při zpoždění letu a zmeškání toho následujícího vám totiž nevzniká nárok na žádnou náhradu. V opačném případě vám bude při zpoždění letu aj nabídnuto dle situace např. Hotelové ubytování, transfer na letiště a nejbližší náhradní let, což zejména při cestách s dětmi oceníte.



Malé děti


Pokud cestujete s dítětem mladším dvou let a vystačíte si s jednou společnou sedačkou, pak vás cena za dítě vyjde na zlomek ceny. Každá společnost má své vlastní podmínky, někdy se jedná o tarifní cenu za dítě na klíně pro všechny lety, jindy jde o určité procento z ceny letenky. Určitě se vám ale taková cesta vyplatí více, než cestovat se staršími dětmi, proto neváhejte a výrazně objevovat svět.


I dítě, které vezměte na klíně musí mít samozřejmě svoji letenku. Někdy je možné ji zakoupit přímo online, jindy to není možné zadat a je třeba ji řešit přímo s leteckou společností. My neměli nikdy problém tyto věci vyřešit po Messengeru, je ale třeba řešit vše s několikadenním předstihem, aby vám stihli operátoři zareagovat dříve, než vám letadlo uletí.


Jistě je tu i možnost vyřešit tuto situaci přímo při odbavení na přepážce, ale pro klid v duši doporučuji řešit dopředu, a to i z toho důvodu, že na delší lety je občas možná rezervace postýlky, do které můžete děťátko pohodlně uložit a nechat ho tak během letu komfortně odpočívat.



Kočárek


Většina leteckých společností nabízí pro cestách s malými dětmi možnost přepravy kočárku zdarma. Ten si dle vlastní volby můžete buď nechat odbavit nebo si ho ponechat po celou dobu pobytu na letišti až do nástupu do letadla, kde vám ho pak posádka naloží do zavazadlového prostoru těsně před odletem.


Po výstupu na vás pak buď čeká opět hned před dveřmi letadla nebo jako ostatní kufry u zavazadlového pásu.


V rámci letu s dítětem pak různé společností nabízí různé další podmínky jako např. Přeprava autosedačky co jednoho dalšího kusu zavazadla (cestovní postýlka, vajíčko) zdarma. Vše se většinou dočtete na jejich webu v sekci zavazadel nebo cestování s dětmi.



Na letišti


Čekání na letišti může být pro mnoho dětí i maminek zátěžovou zkouškou. Pokuste se poptat nebo vyhledat v okolí vašeho terminálu dětský prostor či koutek na hraní. Čekání je pak o poznání uvolněnější.


Nastupování


Jako cestující s dětmi máte nárok na přednostní nástup na palubu, abyste se stihli pohodlné usadit. K tomu vás vyzve zaměstnanec u odbavovací přepážky přímo před nástupem do letadla, pokud vás zahlédne.


Let


Samotný let je už pak samozřejmě individuální záležitostí odvíjející se od nálady a únavy dítěte. Nejlepší je samozřejmě varianta, kdy dítě cestu prospí. V takovém případě jste šťastlivci. Pokud je ale dítě bdělé, nebojte se v případě volných míst v letadla požádat letušky o možnost přesazení na místa s volnou kapacitou, aby dítě mělo více prostoru na hru nebo neobtěžovalo ostatní cestující. TIP: Nezapomeňte s sebou také přibalit pár oblíbených hraček, které dětem cestu zpříjemní.

U nás se osvědčují např.:

  • Hračky, které dítě dlouho nevidělo (počítám-li, že ji beru s sebou na nějakou dobu ji schovám u pokoje, aby z něj pak dítě mělo větší radost a déle si s ní vyhrálo.

  • Albi knížky s tužkou a sluchátky

  • Pastelky a papír

  • Pár autíček či kostiček

  • A v největší nouzi pár stažených pohádek v telefonu


Při cestách na delší vzdálenosti děti většinou dostanou nějakou zábavu i od letušek. A to od obyčejných pastelek s omalovánkou až po plyšáky aj.



Zavazadlo a stravování


Strava v letadle v ekonomické třídě opět záleží na délce letu a konkrétní společnosti. Někdy je vše placeno, někdy je v ceně napoj a možnost objednávky z nabídky v lístků (většinou se jedná o sendviče apod. Na delších trasách je pak teplé jídlo součástí. Svačinu na cestu si můžete připravit i doma - pečivo, ovoce i sladkosti jsou při kontrole zavazadel povolené, nesmíte však mít tekutou stravu - pití, jogurt aj..). Výjimku mají samozřejmě děti, kterým může být přepravováno i menší množství vody.

Zatímco dospělým cestujícím není nošení vody na palubu povoleno, v rámci cestování s dítětem máte určitou povolenou míru, kterou si vzít můžete. Pokud tedy budete cestovat s dětskou lahvičkou naplněnou vodou, neměl by to být problém, větší množství vám ale povoleno samozřejmě nebude.


Pokud potřebujete během letu třeba horkou vodu na umělé mléko, staví požádat palubní personál, nikdy slušně s podobným požadavkem neměli problém. Naopak letušky se většinou snaží vyjít maximálně vstříc, aby let proběhl co možná nejklidněji (přeci jen, cesta s malým dítětem je nevyzpytatelná).


Další tipy a výlety


Ač se může zdát cestování na vlastní pěst stresujícím, není to zas taková věda. Každou cestou naberete nové zkušenosti a poznatky, které vám dodají více kuráže a sebevědomí na další cesty. Hlavně si nenechte starostmi z cesty zkazit náladu, protože každá vaše vzpomínka (a to i ta negativní) je nakonec obrovským zážitkem, který stojí za to prožít.


Pořiďte dětem Dováděník - plňte na společných cestách životem malé výzvy, které dělají život skutečným a uchovejte tak své nejcennější vzpomínky stále živé.


Přebalování


Potřebuje-li miminko vyměnit plenku během letu, můžete využít přebalovací pultu na záchodech. Připravte se ale na velmi stísněné a přespolní podmínky. Proto je určitě lepší překvapit miminko těsně před letem.



Oblečení do letadla


Nezapomeňte, že v letadlech je pouštěna klimatizace a bývá ta zima (zejména pokud cestujete v letních měsících) dobře děti oblékněte nebo jim vezměte další vrstvy do přírodního zavazadla. Hodit se může i malá dečka, která zvýší komfort odpočinku.


Kojení


Pokud kojíte, máte výhodu, že disponujete celkem účinným nástrojem na to, jak dítě sklidit během letu, pokud se cítí z jakéhokoliv důvodu nekomfortně.


Kojení se doporučuje zejména pro vzletu, kdy dochází k nepříjemným změnám tlaku v uších, který pitím nebo třeba žvýkáním lépe vyrovnáváme.


Větším dětem můžete připravit třeba kukuřičné křupky nebo pak gumových medvídků, aby se se změnami lépe vyrovnali a necítili bolest uší.


Další doporučení


Cestování na vlastní pěst není pro každého. Kromě svobodného cestování vám na bedra samozřejmě klade i velkou váhu starostí a zodpovědnosti, přesto ho pokládám za tu nejlepší možnost, jak poznat svět se vším všudy. Pokud se pro tuto možnost rozhodnete, přeji vám šťasntou a pohodovou cestu plnou nezapomenutelných zážitků.

Máte rádi fotky krásných míst a rádi e inspirujte tipy ostatních? Sledujte také můj cestovatelský profil @Duckie_on_tje_way , odebírejte náš newsletter a spoustu dalších zajímavostí a tipů na výlety vás nemine.



Comentários


Bavte se a inspirujte každý den 

Sledujte naše sociální sítě a žádná legrace vám už neunikne.

  • Facebook
  • Instagram
mesic.png

Co by měly děti zažít dřív, než půjdou do školy?

Odpověď Vám přináší DOVÁDĚNÍK

Originální dárek s celoživotní hodnotou

hvezdy.png
hvezdy.png
hvezdy.png
bottom of page